Dentin hypersensitivitet forårsakes av eksponering av dentinlaget i tannen. Vanligvis beskyttes det myke dentinet av tannkjøttet rundt røttene eller den harde tannemaljen på kronen. Dentin har tubuli, eller trange kanaler, som leder til tannmargen der nervefibrene er. Når ekstern stimuli kan nå frem til disse tubuliene, kan de stimulere nervefibrene og registreres som smerte.
Den viktigste årsaken til eksponert dentin er tilbaketrekning av tannkjøttvevet. Når tannkjøttet trekker seg tilbake, eksponeres tannhalsen der dentinet kun beskyttes av et tynt lag med sement som lett kan fjernes.
Tap av emalje kan også føre til dentin hypersensitivitet når hele emaljelaget som beskytter dentinet under fjernes gjennom erosjon, abrasjon eller attrisjon.
Smerte ved dentin hypersensitivitet kan utløses av mange forskjellige eksterne stimuli. Vanlige utløsende faktorer er:
- Varme, kalde, sukkerholdige eller syreholdige mat- og drikkevarer.
- Kald luft.
- Berøring, f. eks. tannpussing eller skraping over den eksponerte dentinoverflaten.
Dentin hypersensitivitet er vanlig, men underrapportert, så det er vanskelig å måle utbredelsen nøyaktig. Dog anslår studier at forekomsten kan være opp mot 60%. Selv om risikoen for eksponert dentin øker med alderen, når dentin hypersensitivitet en topp i 30 til 40-årsalderen ettersom tubuliene helt naturlig kan tettes igjen.